Začala sa výstavba obchvatu Žiaru nad Hronom

16.10.2012 Žiar nad Hronom

Žiar nad Hronom 16. októbra (TASR)- Minister dopravy Ján Počiatek (nominant Smer-SD) spolu s generálnym riaditeľom Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milanom Gajdošom a zástupcom dodávateľa dnes na križovatke Lovčice-Trubín poklopali základný kameň stavby nového úseku rýchlostnej cesty R2, ktorý bude tvoriť obchvat mesta Žiar nad Hronom.

"Účelom stavby je dobudovať základný ťah rýchlostnej cesty R2 a vytvoriť podmienky na odľahčenie prejazdu cez centrum domácim obyvateľom. Momentálna intenzita dopravy na danom úseku je veľmi vysoká, viac ako 20.000 vozidiel za deň, čo znamená vytváranie dopravných kolízií, nehôd a časté zápchy na ceste prvej triedy. Obyvatelia mesta túto stavbu určite uvítajú a ja verím, že výstavba bude pre nich predstavovať minimálnu záťaž," uviedol dnes Počiatek.

"Vybuduje sa rýchlostná cesta R2 v dĺžke 5760 m, päť mostných objektov, dva vystužené zárubné múry v dĺžke 1025 m. Dôjde tiež k úprave toku a meliorácií, k preložke plynovodov a vodovodov a preložke sietí," priblížil hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa.

Počiatek na otázku médií ohľadom výstavby ďalších úsekov odpovedal, že ministerstvo plánuje vybudovanie úseku Ruskovce-Pravotice, problémom je, že pripravenosť ďalších úsekov je pomerne nízka. "Ale budeme akcelerovať a ďalšou našou ambíciou je príprava čo najviac úsekov, aby bolo možné v druhom programovom alebo v ďalšom programovom období efektívne čerpať tieto fondy Európskej únie," dodal.

Po svojom plánovanom dokončení o dva roky odkloní nová cesta, ktorá je prvým stavaným úsekom rýchlostnej cesty R2 Žiar n/Hronom-Prievidza, tranzitnú dopravu z centra mesta. Projekt je realizovaný v rámci Operačného programu Doprava a EÚ z neho preplatí až 85 % oprávnených nákladov. Dodávateľom je spoločnosť Strabag, ktorá projekt zrealizuje za vysúťaženú cenu 26,16 milióna eur. Predpokladaná hodnota zákazky bola 56 miliónov eur.
 

Vyberte región